Ceremoniële cacao

Magisch hart openende ceremonie

Tijdens een ceremonie nemen we rauwe ceremoniële cacao in. Het is een heilige drank die samenbracht wordt met water en kruiden. Rauwe cacao heeft amper iets weg van de chocolade die wij kennen. Ceremoniële cacao wordt ingezet in de puurste vorm, zonder melk of zoetstoffen. De cacaobonen worden gebrand en hierdoor gaat de cacao anders smaken. De cacao wordt nauwelijks verhit waardoor de smaak bitter en intens is. 

Cacao werd door de oude Maya’s en Azteken al duizenden jaren gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Zowel medicinaal als spiritueel om je creativiteit te stimuleren en je bewustzijn te vergroten.

Deze pure cacao werd ingezet om je hart te openen en een zachte, warme liefdevolle energie te voelen. Je maakt verbinding met je hart en met je intuïtie en innerlijke wijsheid. 

Tijdens de ceremonie vormen we samen een ‘container‘ van veiligheid en vertrouwen. Er wordt in een cirkel gezeten om ruimte te maken voor delen en het zetten van intenties. Er wordt naar elkaar geluisterd en we verbinden met het veld, de energie en elkaar. Door middel van zang, dans en stemwerk wordt je meegenomen in een diepe reis waarbij de cacao jou zal gidsen. Er wordt live muziek ingezet met behulp van drum, harmonium en trommels. 

Food of the gods

De Cacao plant werd door de Maya’s en Azteken gezien als een heilige boom en daarom wordt Cacao ook wel ” Food of the Gods” genoemd. Een ander woord voor Cacao is Kakaw zoals de Maya’s het in hun taal noemden. Cacao is een superfood en bevat veel geluksstofjes die ervoor zorgen dat je je lekkerder kunt voelen, minder stress ervaart en meer ontspannen voelt. Hieronder een paar van de vele voordelen die deze mineralen en stofjes hebben omschreven:

Theobromine

De botanische naam Theobroma cacao verwijst naar de psychoactieve stof theobromine. Dit stofje heeft een oppeppende werking. Het verhoogt je hartslag, opent je aderen en kan zorgen voor een snellere bloedsomloop. Daarnaast bevat Cacao ook andere gelukmakende stofjes zoals Fenylalanine wat omgezet wordt in dopamine en Anandamide. Beide stofjes verhogen je geluksgevoel en concentratie vermogen. Lees meer hieronder.

Tryptofaan | Serotonine | Anandamide

Cacao bevat o.a. de aminozuren tryptofaan, serotonine en anandamide. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Dit zijn de 'geluk' stofjes die zorgen voor een goed humeur. Serotonine werkt stress en angst verlagend. Waarbij het stofje Anandamide, letterlijk Ananda (Bliss) betekend in het Sanskriet. Magisch!

Anti-Oxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Als radicalen (schadelijke stoffen) niet geremd worden, kan je het risico lopen vaker ziek te worden of snel te verouderen. Cacao schijnt 20 keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen te bevatten en 3x zoveel als groene thee! 

Magnesium

Cacao werkt ontspannend en stressverlagend door het mineraal Magnesium, een belangrijk mineraal voor de hersenen en het zenuwstelsel. Magnesium heeft een positieve invloed op je geheugen, focus en je slaap. Het stresshormoon cortisol, wat zorgt voor onrust en stress, wordt onderdrukt door magnesium. Daarnaast bevat cacao veel andere mineralen zoals koper, zink, chroom en ijzer. 

verbind met je intuïtie

Ceremoniële cacao is een krachtig en liefdevol plant medicijn of beter gezegd een wijze plant teacher. Het opent en verbind je met jouw hart en zorgt voor verdieping en verbinding met je innerlijk wezen. Het werkt in op al onze lichamen; fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. 

Het reinigt wat in de weg staat om je dieper te kunnen verbinden met jeZelf en het leven. Dit subtiele maar magische proces kan zich op mooie manieren ontvouwen, tijdens zachte emotionele ontladingen en ontspanning. Door cacao in een ceremoniële setting te ervaren, ontvang je krachtige inzichten over jezelf en het pad wat je hier op aarde te bewandelen hebt. Als je op zoek bent naar meer verbinding met de Aarde en het grotere geheel. Of als je voelt dat je meer wilt verbinden met jouw intuïtie, onderbewustzijn en innerlijke kracht dan is Cacao een wijze teacher voor jou. 

Araliya

Mijn naam is Araliya en ik ben ruim 7 jaar werkzaam als ceremonie leider. Mijn 1e cacao ceremonie heb ik in Amsterdam bij de Odessa georganiseerd tijdens IX Cacao ism Yarun Dee.  Het medicijn heeft me vanaf toen geraakt en meer in contact gebracht met mijn hart en het verzachten daar van. Ik heb ruim 80 Cacao ceremonies geleid de afgelopen jaar. En verspreid dit plant medicijn door middel van rituelen en ceremonies voor groepen en 1-1. Cacao is niet voor niks naar het Westen gekomen. Ze brengt ons dichter bij elkaar, in ons hart. 

 

 

 

 

galerij

testimonials

Roel

Ik geniet enorm van de speelsheid en creativiteit van Araliya. Tijdens haar ceremonies voor en na de Ecstatic Dance en haar Cacao ceremonies, gecombineerd met mantra zang. Ze heeft het vermogen om mensen te verbinden met haar aanwezigheid en haar prachtige stem.

Leo

Of ze nu met een kleine groep werkt, of op een grote locatie honderden mensen tijdens haar cacao ceremonies begeleidt, ze draagt de ruimte op een zeer unieke en liefdevolle manier. Ik heb Araliya leren kennen als een oprechte, wijze en inspirerende meid die op individueel niveau leiding kan geven en tevens een organisatorisch talent is. Haar eigen pad reflecteert op de spirituele kennis die zij naar voren brengt tijdens een ceremonie, zij spreekt uit ervaring.

Veelgestelde vragen

Cacao is een vrucht van de Theobroma Cacao boom. 
Theobroma betekent  ”Voedsel der Goden” De cacaobonen zitten vol gezonde nutriënten en mineralen. De cacaobonen zijn de zaden van de boom. Deze vruchten worden bij het oogsten gefermenteerd en gedroogd in poeders of blokken. 

Dit verschilt echt per persoon. Je kan het beste verschillende soorten cacao zelf gaan ervaren want het is voor iedereen anders. 

Dit verschilt echt per persoon en duur van de ceremonie of evenement. Elk lichaam reageert anders en reageert daarom ook uniek. Het belangrijkste is dat je luistert naar jezelf en onderzoekt welke dosis het beste bij jou past. Hoe vaker je werkt met cacao, hoe beter je kunt afstemmen wat bij je past. Zorg er altijd goed voor dat je voldoende water drinkt wat cacao kan uitdrogend werken. Hieronder mijn advies:
 
10-25 gram lichte dosis
25-35 gram medium dosis
35-45 gram ceremoniële dosis | hoge dosis 

Ja dat kan, maar ik raad altijd aan in een lichte dosis. Bij de inheemse volken werd cacao bij de moeders ingezet na de bevalling om kracht en positieve energie te krijgen. Cacao is een natuurlijke antidepressiva wat kan ondersteunen bij postnatale depressie. Als je twijfelt over je situatie, ga dan altijd in gesprek met een (holistische) arts. 

Je kan cacao dagelijks inzetten bij een lichte dosis. Luister wel altijd naar je eigen lichaam en hoe het reageert. Het kan wel fijn zijn om regelmatig een pauze te nemen zodat je ook blijft ervaren hoe het zonder cacao is. Zo blijf je de juiste effecten en ervaring met cacao beleven. 

Ja, een klein beetje wat te danken is aan Theobromine. Dit stofje geeft een zachte energie af, veel subtieler dan cafeïne en je krijgt er ook geen dip van zoals bijvoorbeeld bij koffie. 

Nee, cacao is niet psychedelisch maar het heeft wel psychoactieve stoffen. Dat wil zeggen stoffen die je stemming verbeteren en euforisch werken op je systeem. Om deze redenen wordt cacao ook wel het plant medicijn voor je hart genoemd. Het opent en verzacht je hart met liefdevolle energie. Cacao zelf is niet psychedelisch maar in combinatie met andere plant medicijnen zoals paddenstoelen, caapi, of wiet, werd het wel synergetisch. 

Luister altijd naar je lijf en hoe je je op dat moment voelt. Een grote dosis cacao kan zwaar op je maag zijn. Let er daarom altijd goed op of en wat je gegeten hebt van tevoren. Het liefst een lichte maaltijd zodat de cacao haar werk goed kan doen. Als je MAO remmers gebruikt, antidepressiva, dan kan dit een contra- indicatie zijn. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, blijf in dat geval altijd goed drinken. Het is sowieso verstandig om in overleg te gaan met jouw (holistische) arts want ze werken beide als antidepressiva waarbij cacao natuurlijker en gezonder is voor jouw systeem. 

cacao ceremonie boeken?

Contactformulier
Privé-sessie/bedrijfsceremonie boeken?

Heb je interesse in een privé sessie of wil je evenement als bedrijf bijwonen? Dat kan! Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je eerst meer weten over ceremoniële cacao?

Neem contact met me op en ik beantwoord graag al je vragen.

Skip to content